Последни промени - Търсене:

Медал За Наука и Изкуство

Учреден е от княз Батенберг на 24 март 1883 година. С ордена са награждавани лица отличили се с високи постижения в науката изкуството и стопанския живот на страната ордена е в две степени Златен и Сребърен с диаметър 36 mm. След 1908 година се добавя и корона към медала. Княз Александър I Батенберг раздава една емисия. Княз Фердинанд има две емисии княжеска, където е с титлата княз и царска емисия (около 30 раздадени) след 1908 година с титла цар и прибавя корона към медала. Медала е доста рядък за целия период на раздаване с него са наградени около 300 души и то предимно със сребърния медал. С медала са отличени най-известните български дейци на науката и изкуството Медала е придружен и от грамота обикновено подписана лично от княза/царя. Интересно е ,че при Батенберговите и Фердинандовите емисии думата "искуство" написана върху медал с буквата "с", а при емисиите на Цар Борис ІІІ надписа е "изкуство". Лентата е триъгълна състои се от бели и червени редуващи се линии кантирани в края с по-широка бяла и по-тясна зелена ивица. Към медала са давани и миниатюри.

Златен медал имат: Княз Александър I, Иван Вазов, д-р К. Иречек, Антон Драндар, Кралица Елисавета румънска (Кармен Силва), проф. Любомир Милетич, Ив. Пеев-Плачков, Николай Николаев и др. На лицето на медала е лика на владетеля, а на гърба – музата на изкуствата държаща лавров венец и герба на владетеля.

Емисия княз Батенберг

За Наука и Изкуство княз Батенберг За Наука и Изкуство княз Батенберг

Емисия княз Фердинанд I

За Наука и Изкуство княз Фердинанд I За Наука и Изкуство княз Фердинанд I

Емисия цар Фердинанд I

За Наука и Изкуство цар Фердинанд I За Наука и Изкуство цар Фердинанд I За Наука и Изкуство цар Фердинанд I За Наука и Изкуство цар Фердинанд I За Наука и Изкуство цар Фердинанд I За Наука и Изкуство цар Фердинанд I За Наука и Изкуство цар Фердинанд I

Емисия цар Борис III

За Наука и Изкуство цар Борис III За Наука и Изкуство цар Борис III с кутия За Наука и Изкуство цар Борис III грамота

Емисия Републиканска

За Наука и Изкуство републиканска емисия
Редактиране - История - Печат - Последни промени - Търсене
Страницата е актуализирана на юли 25, 2016, at 05:26 EST